voor gezinnen

Met elkaar een fijne vakantie hebben

in de schitterende Oostenrijkse bergen

met rust en ruimte

 en genieten van de eenvoud.

Net als Heidi.

Berghutje is een authentiek almhutje voor 1 gezin met maximaal 6 personen
gelegen op ruim 1300 meter hoogte nabij Dorfgastein in Oostenrijk.

"Ik ben trots op onze puberzoons dat zij zich zo goed vermaakt hebben zonder tv, playstation en mobiele telefoon. Wat heerlijk dat ze konden hout sprokkelen, kampvuur maken en er worstjes boven hebben gebakken, bosbessen en frambozen hebben geplukt, dammen hebben gebouwd in de beek, vrienden geworden zijn met de koeien naast de hut en alle twee een dik boek hebben gelezen (thuis lezen ze nooit). We hebben dit echt met z’n vieren beleefd."

een trotse moeder


"Het allermooiste was om dit met elkaar als gezin te mogen ervaren."

blij gezin

Faciliteiten

Als je binnenkomt in Berghutje, sta je direct in de Stube: de woonkeuken- en kamer van de hut. Daarnaast vind je een tweepersoonskamer. En via de bijkeuken met wasbak en toilet kom je met een trap bij de slaapzolder. 


Eten en drinken

In Berghutje kook je op een houtkachel, waar ook een klein oventje in zit. De keuken heeft alle benodigdheden om een lekkere maaltijd te koken. Keukenapparaten zijn alleen niet aanwezig, dus mixen en 'shaken' moet je met de hand doen. 


Slapen

Je slaapt in één van de zes door ons zelfgemaakte houten bedden met rood-wit geruite dekbedden, verdeeld over twee kamers. Er is een kamer met een tweepersoonsbed op de begane grond. En de gezellige zolderkamer op de eerste verdieping heeft twee eenpersoonsbedden en een stapelbed. 


Zithoekjes

Je kunt heerlijk buiten zitten bij Berghutje en genieten van het weidse uitzicht. Als het zonnetje er is, schijnt deze van ’s morgens vroeg tot aan het einde van de middag. Voor Berghutje staat een picknickbank waar jullie ’s morgens in het zonnetje heerlijk kunnen ontbijten. Naast het hutje is een ruim terras met een enorme loungebank om te luieren, lezen of te genieten van de rond. Bij minder goed weer kun je in de knusse Stube aan de keukentafel met hoekbank en hartjesstoelen verblijven.

Sanitair

In Berghutje is een wastafel en een toilet. En er is stromend water in de bron buiten waarmee je een lekker buitenbad kunt nemen.


Elektriciteit

Elektriciteit is aanwezig via zonnepanelen. Als de zon een tijd niet geschenen heeft, kan het zijn dat jullie 's avond's kaarsen moet gebruiken :-)


Inkopen doen

De dichtstbijzijnde supermarkt is in Dorfgastein, zo’n 20 autominuten van Berghutje vandaan. 

Omgeving & activiteiten

Er is genoeg te doen rondom Berghutje en in het Gasteinertal.


Het Gasteinertal

Op rijafstand is er meer vertier, zoals een diverse thermen in Bad Hofgastein en een burcht en een grot en ridderkasteel om te bezoeken aan het begin van het dal. Je kunt ook op diverse plekken in het dal met een kabelbaan omhoog. Meer info over activiteiten in het Gasteinertal.


Rondom Berghutje

Voor een echte almbeleving beperken we onze tips tot activiteiten die jullie vanuit de hut kunnen ondernemen.

 • Spelen met het water uit de bron in de tuin van Berghutje.

 • Kampvuurtje maken in de grastuin van Berghutje.

 • Vriendjes worden met de koeien die achter het hek van Berghutje verblijven.

 • Lekker struinen rondom Berghutje: hout zoeken voor het kampvuur in de avond, munt plukken en er thee van maken en gewoon lekker struinen en ontdekken

 • Wandelen naar de Amoseralm waar eens per week broodgebakken wordt.  

 • Een wandeling maken naar de Heinreichalm en daar genieten van Kaiserschmarrn of een forel.

 • Onderwerg naar de Heinrichalm vind je een mooi kapelletje.

 • In de ‘achtertuin’ van Berghutje ligt de Bernkogel, te bereiken met een wandeling van ongeveer 3 uur.

 • Daarnaast kun je genieten van vele activiteiten in het Gasteinertal

In het almschrift vind je ook tips van andere Berghutjegasten!

Bereikbaarheid

Je bereikt Berghutje na een autoklim – vanuit het Gasteinerdal in Oostenrijk – van ongeveer 15 minuten [4×4 auto aanbevolen, maar geen must]. Je kunt de auto ook op een parkeerplaats in het dal zetten en van daaruit in ongeveer 1,5 uur met bepakking naar Berghutje wandelen. Het Gasteinerdal is het buurdal van de Berghut. Berghutje is ook vanuit de Berghut te bereiken, na een wandeling van ongeveer 6 uur [netto, zonder stops en zonder bepakking]. Je kunt ook met de trein komen. Dan stap je uit bij Dorfgastein. Reken daarna 2-2,5 uur looptijd, met rugzakken.

Back to basic

Berghutje is een almhutje uit 1950. Hij heet eigenlijk de Aberalm; wij hebben ‘m Berghutje genoemd. Lange tijd is de schuur, die aan het hutje vastzit, gebruikt om in de zomer de koeien te melken die op de alm verblijven. Het hutje was in die tijd de plek waar de boer in de zomer regelmatig sliep. Tegenwoordig verpachten veel boeren de hutjes voor recreatief gebruik. Berghutje is niet meer operationeel als plek waar de koeien gemolken worden. De koeien lopen echter wel gezellig bij de hut.

We willen met Berghutje de mensen het leven op een echte alm laten ervaren. In een echte alm kom je ook een beetje op bezoek. Bij ons ook. We vragen je dan ook om mee te gaan in het idee van een echte alm. Het almleven is een leven met de natuur en in het Berghutje ga je daarin mee. Het is dus geen luxe vakantiewoning, maar een belevingsplek.

Prijzen 2024

Een week in de zomerschoolvakantie van 2024:
950,00 euro*


*Goed om te weten:

 • In de zomervakantie verhuren we Berghutje per week, van zaterdag tot zaterdag.

 • Het bedrag is INCLUSIEF opgemaakte bedden en, hout voor  kachel & kampvuur.

Wij willen naar Berghutje!

Leuk! 

Kijk dan eerst even onder Beschikbaarheid wanneer jullie kunnen komen.
En vanaf de Beschikbaarheidspagina kun je naar de Contactpagina om te boeken of een vraag te stellen.